En liten julhälsning

22.12.2021

Den tredje oktober fick jag hedersuppdraget att efterträda Greger Phalén som ordförande för Sandsjö Hembygdsförening.

Genom att acceptera nomineringen tog jag på mig ett ansvar för att leda styrelsearbetet, samt att bevara och utveckla föreningen. Målet är ju alltid att kunna lämna ifrån mig ordförandeskapet med stolthet över att föreningen blivit ännu bättre.

Rollen innefattar mycket arbete, möten och kontakter med allmänhet, föreningar och Hembygdsförbund. Men så länge vi har roligt, så blir jobbet aldrig ansträngande. Därför ska vi alla hjälpas åt och göra vår samvaro kul och upplyftande. Som alla vet, är det tungt att bära ett piano om man är ensam. Men är det många som hjälps åt går det faktiskt ganska lätt.

Under hösten har vi haft några styrelsemöten och tre medlemsmöten där vi blickar framåt mot vilken förening vi ska vara i framtiden. Utvecklingsarbetet är både roligt och intressant. Resultaten från mötena kommer att vägleda oss in i framtiden. Innehållet kommer också att läggas fram som en proposition till nästa årsstämma.

Under styrelsemötena har vi haft många diskussioner om hur föreningen kan bli modernare och samtidigt mer medlemsnära. Hur säkerställer vi de ekonomiska förutsättningarna och hur lockar vi nya medlemmar. När ska Stenajätten egentligen invigas och mycket annat. Styrelsen har en ambition om att genomföra underhållsarbete på sockenmagasinet och hembygdsparken under 2022, samt skapa många intressanta aktiviteter. Även andra frågor som legat och släpat vill vi genomföra eller städa bort. Så att all kraft kan läggas på det som vi alla brinner för - hembygden.

Dock oroas vi över utvecklingen av pandemin. Vilka arrangemang kan vi genomföra? Måste vi ställa in verksamhet? Som ni säkert förstår finns det en stor osäkerhet kring vad vi kan ha för möten och tillställningar när nya mutationer av viruset sprids snabbt. Det enda vi kan göra är att avvakta och se hur utvecklingen av pandemin ter sig. Styrelsen hoppas på förståelse för att vi prioriterar er - och vår - hälsa framför föreningens verksamhet i dessa knepiga tider.

Att vara ordförande är också inspirerande och roligt. Det finns så mycket vi kan göra för att utveckla verksamheten och locka fler medlemmar. Ibland gäller det att hålla igen på farten. Fundera på vad som är rimligt och genomförbart. Styrelsen vill mycket och jobbar för medlemmarnas bästa. Målet för oss är i tydligt. Vi ska fortsätta med allt arbete som bevarar, utvecklar och sprida kunskap om vårt kulturarv.

Så här i slutet av året vill jag och styrelsen skicka en varm julhälsning till alla medlemmar och följare på Facebook. Glöm inte bort att värva medlemmar. Varför inte ge bort ett medlemskap i julklapp? Vi vill också tacka alla som medlemmar som gör storstilade insatser ideellt. Ni är guld värda.

Styrelsen vill också framföra ett särskilt tack till Pia, som är anställd på Hembygdens hus. Hon gör många saker som inte syns, men som är helt avgörande för att föreningen ska fungera.

Vi har ett nytt spännande år framför oss. Men innan vi kastar oss in i 2022 så vill jag önska alla:

God Jul och Gott Nytt År.

Magnus Rydholm

Ordförande.