Glada toner i bister Coronatid

30.07.2020

Alla mörka moln skingrades då Ted och Anna-Karin Mähler-Sandstedt äntrade scenen vid Hembygdens Hus i Bodafors. Solen tittade fram och spred glädje och förväntan hos den lyssnande skaran.

Det var Sandsjö Hembygdsförening, som i samråd med Vuxenskolan arrangerade en sång- och musikstund i den gröna och lummiga trädgården. - Välkomna till Hembygdens Hus! Regnvädret befinner sig för tillfället i Sävsjö och vi kan alltså sitta lugna, hälsade Greger Phalén, och lämnade över mikrofonen till Ted: 
- Jag var i Göteborg en gång då det regnade och skulle framträda. Arrangören, som visste att jag även var pastor sa:
- Du har la direktkontakt uppåt och kan avstyra regnet? Jag svarade honom då:
- Ja, men detta är inte mitt pastorat!

Ted satte igång kompet, fattade mikrofonen och så strömmade Thore Skogmans melodi "Tio Tusen Röda Rosor" ut över församlingen. Kraftiga applåder och så var det dags för fru Anna-Karin att förena sig med Ted i Gunnar Wiklunds "Vi ska gå hand i hand genom livet, du och jag...".

Därefter ville Ted briljera på sin älskade gitarr och rev av Carpenters, "Yesterday once more och The Cascades "Johan på Snippen". Publiken rycktes med i den sista låten och klappade takten och njöt av de vibrerande gitarrsträngarna.

- Min favoritmusik är Country-låtar, fortsatte Ted, och så slog han an nya strängar och fram kom "Green, Green Grass of Home. Titt som tätt bröt Ted emellan med en anekdot:
- Dolly Partons röst är ju inte så särskilt stor, råkade jag säga vid ett framträdande, också det i Göteborg. Då reste sig en i publiken och kontrade:
- Nä, men den bor ju så vackert!

- Nu kommer en schlager, som passar bra in på nattens väder! Intonering och så sjöng Ted och Anna-Karin tillsammans Anna-Lena Löfgrens välkända "Regniga natt". Publiken nickade igenkännande och sjöng med i refrängen.

Ted fick ytterligare visa sina goda ekvilibristiska gitarrfingrar i två rykande och riviga gitarrsolon och efter det ville återigen Anna-Karin vara med: - Tänk så skönt att bara finnas till..., var hennes klara och entydiga budskap i låten "Top of the World" eller " Högt på ett berg", som den heter på svenska.

Som avslutning spelade Ted en egenkomponerad melodi "Sommarkväll i Bodafors" och hälsade alla välkomna att sätta text till denna låt. Sedan brakade han lös i "Gitarr-Boogie" så strängarna glödde.

Extranumret blev Bosse och Anitas "Tog Du vara på Din tid?", vilken stämde till eftertanke i dessa pandemitider. Greger tackade för en synnerligen trevlig och flärdfri gemenskap i vackert sommarväder och med Hembygdens Hus som fondkuliss. Därefter vidtog hembakade kakor och kaffe. Annette Häll, Ing-Britt Johansson och Iris Malmqvist var den trio som stått för den lekamliga spisen och för detta fick de ett stort tack och en rungande applåd. Femton minuter efter sammankomsten öppnade sig himlens portar. 
- Nästa sammankomst blir på Byavandringen i Halla den 20 augusti. Välkomna! avslutade Greger.

Text och Bild: Rolf-Krister Bergström