Nyheter i hembygden

Det intensiva regnet lade sig men en kall västanvind svepte in över ladugårdsbacken i Boda, Bodafors dit ett stort antal bilar hade letat sig fram denna sensommarkväll i september.

Jag stod en tidig morgon vid Sandsjöns sanka strand,
och solen lyste ner ifrån horisontens gröngrå rand.
Jag stod vid Sockenmagasinet, som stått i sekel två,
och
taket det var nylagt med vindskivor också.

Sprittande toner och glad musik strömmade ut över det grönskande Nyholmsberg, som stod där i all sin sensommarprakt. Bänkar var framsatta, gräsmattan nyklippt och kaffebordet dukat. Allt var redo för att ta emot kvällens publik och så klev Magnus Rydholm upp på scenen:
- Hjärtligt välkomna allihop till kvällens Allsång på Nyholmsberg!

Sandsjö Hembygdsföreningen samarbetar med Studieförbundet vuxenskolan. I höst finns det många kurser om släktforskning. Kurser finns i såväl Nässjö, Sävsjö som Vetlanda.

Medan kvällssolen sakta dalade i väster samlades en 50-hövdad skara framför Allianskyrkans byggnad i Sandsjöfors för att välkomnas av Sandsjö Hembygdsförenings ordförande Magnus Rydholm.

En solig majdag parkerar jag mig i solstolen, sätter kepsen på huvudet och solglasögonen på näsan. Jag har fått Jan Guillous senaste bok, Eventuellt uppsåt…, från Bodafors bibliotek och njuter nu i lugn och ro av denna litterära stund med havets vågbrus i bakgrunden.
Då jag närmar mig slutet av boken hajar jag till då jag plötsligt...

- Hembygd är där man bor, oavsett varifrån man kommer, oavsett ålder, yrke, utbildning eller intressen. I vår tid bor de flesta inte på samma plats hela livet. Vi får flera hembygder. Men den allra viktigaste är den där vi just nu bor, och som vi delar med alla andra som bor på samma ställe.
Så här inledde Sandsjö...