KYRKOGÅRDSVANDRING I NORRA SANDSJÖ

16.05.2024

- Hjärtligt välkomna till Norra Sandsjös vackra medeltida kyrka denna ljuvliga vårkväll med Sandsjöns glittrande vattenspegel i bakgrunden, hälsade Anders Lagerqvist den månghövdade skaran, som letat sig ut till Norra Sandsjö sockens hjärtpunkt.

Anders talade för Sandsjö Hembygdsförening som denna kväll anordnade en kyrkogårdsvandring i Norra Sandsjö. När besökarna trädde in genom kyrkogårdens ståtliga stenstoder så frapperades alla av den angenäma tjärdoften som låg som ett aromatiskt täcke över de ärevördiga gravstenarna. Det var kyrkgavlarnas klädsel, ett lapptäcke av träspånor, som alla var nytjärade medelst tjära blandad med kimrök (kolpulver) för att få den exakta färgen.
Anders lämnade över till Robert Gustafsson som berättade om kyrkogårdens ålder dess läge på gravarna och var kända profiler låg begravda.

Ann-Marie Simonsson tog därefter till orda och guidade hela skaran genom släkten Sandstedts historia. Här förekom det ägare till Möcklamo gästgiveri, ledaren för Svenska Möbelfabriken Ivar Sandstedt, såväl som ägaren till Sjöviks gård riksdagsmannen A. J. Sandstedt samt hans maka Sara-Lisa, som skänkte tomten till "Gamla Missionshuset".

Den vackra kyrkogårdsmiljön manade till stämning och respekt för de otaliga profiler och levnadsöden som besökarna nu vandrade runt kring. Mossbelupna stenhällar, snidade gravkors från släkten Lehmann och monumentala monument över starka bygdedignitärer.

Kända sockennamn passerade revy som Högagärde, Hornaryd, Möcklamo, Magrevehult, Önnarp, Rössby, Kroksås, Haga och Hattsjöhult.

John Zeinwoldts ärevördiga familjegrav minde om den stora företagaren som startade den internationella framgången för Bodafors som "Nordens största möbelmetropol" och som förde dess namn vida kring vår jord.
Handelshuset "Bröderna Karlsson" markerades av en ståtlig gravsten.
Strax intill vilade en annan gigant, nämligen Nils " Mäster Gråskägg" Rosenqvist. Denna legendar, som 1894 anlände till Sandsjö Stationssamhälle och ledde arbetet på Svenska Möbelfabrikerna under nästan 20 framgångsrika år och som sedan blev den store ledaren för arbetskollektivet AB Sandsjö Möbelfabrik. Hans arbetsdag varade fram till hans död vid 87 års ålder.

Kvällssolen lyste ner mellan de många trädens lövverk och lyssnarskaran njöt av alla berättelser och all den information som guiderna förmedlade. Inne i kyrkan beskådades de äldsta gravstenarna, vilka låg nedsänkta i golvet och mot kyrkväggen utanför stod de kantstötta och handhuggna gravstenarna från 1700-talet lutade.

Med en kraftfull applåd avtackades Anders, Robert och Ann-Marie och därefter samlades alla invid Sandsjöns strand för att spisa medhavd matsäck och berätta minnen och självupplevda upplevelser kring begravningar, bröllop, konfirmationer och skolavslutningar inom kyrkans hägn och inte att förglömma skoldagar från den alldeles närliggande skolbyggnaden, numera församlingshem.
Nästa byvandring sker i Högaholmen den 22 maj.

Text o foto: Rolf-Krister Bergström