PÅ HÖGAHOLMENS HÖGSTA HÖJDER

23.05.2024

På vindlande, slingriga, grusiga men framförallt vårlika vägar letade sig vandrare, cyklister, bilister och traktorförare upp mot Högaholmen, en by mitt på det småländska högland
Vid det sista vägskälet stod Jan-Sivert Antonsson och visade vägen och på gårdstunet framför gården Högaholmen 1 stod Berndt Antonsson och hälsade alla välkomna genom ett personligt nävatag.
Sandsjö Hembygdsförening bjöd in till Byvandring i den gamla byn Högaholmen och över 60 personer hade infunnit sig för att ta del av byns spännande historia. Berndts föräldrar hade en gång ägt gården varefter han tog över och sedan sålde vidare till sin kusin, Ingvar Hildingsson, som i dagarna sålt till sin kusin.
Byn har anor alltsedan 1500-talet, men mest omtalad är nog ändå Måns Jonsson, som levde mellan 1646 och 1757. Vid hans död styckades gården upp för hans efterlevandes räkning. I bouppteckningen omnämns hans tredje hustru samt deras sex barn. De yngsta flickorna var tvillingar, Annika och Elisabeth, och enligt husförs- och mantalslängder föddes de då Måns var 100 år. Måns själv blev 111 år. En riktig Höglandets karlakarl!

Det stora följet drog vidare till Högaholmen 2 där Martin Antonsson och Sofia Holmqvist bor. Vägen dit kantades av styvmorsvioler, gullvivor och blommande fruktträd. Bakom stugan reste sig Berget med en jättestor ek och en skog av oxel, hassel, ask, ek och strålande körsbärsblom. Martin arbetar som snickare på ett lokalt byggföretag medan Sofia pendlar in till Nyhemsskolan.

Vandringen går vidare till Högaholmen 3 där en ung kvinna, Alexandra Darell, med ett barn runt benen, stolt tar emot sällskapet. En underbart välskött trädgård med välklippta gräsytor och lummiga träd möter oss.
Nu stiger Seth Bergström fram och skildrar hur de olika skiftena har gått till om vad Laga Skifte innebar och att det också fanns något som kallades "Månsaskifte" och avslutar med att berätta om danskarnas härjningar samt om svenskarnas smarta kniptångsmanöver.

Kenneth Martinsson tar vid och omtalar att hans släktingar ägt gården och att han ärvt och renoverat den. Han berättar dessutom om Sven Gustaf Svensson som levde här 1837. En av hans ättlingar gifte sig med en rättare på Sandsjö Prästgård, Johannes Israelsson, och de fick tillsammans 11 barn. De flesta av dem stannade i omgivningarna, gifte sig och fick barn, vilket medfört att många sandsjöbor ännu denna dag vandrar omkring med gener ifrån Klara och Johannes. Exempel på detta är bröderna Karl och Albert i Nyaby, Aldor och Robert i Halla, Karl-Otto i Slättefall, Hjalmar i Guthult samt Kilroy och X:et i Granskattehult för att bara nämna några välkända namn.
Vidare förtäljer Kenneth att just denna gård en gång ägdes av den berömde och beryktade folkskolläraren, läroboksförfattaren, organisten, frikyrkovännen och sockenprofilen J. A. Svensson. Detta skedde 1863, mitt i Laga Skifte, och byn spreds. Lantmätare Esping bodde för övrigt hos Svensson. Det lottades och Svensson behövde inte flytta sin gård, vilket kanske kunde bero på hans starka ställning i by och socken.

Nästa stopp blev vid Högaholmen 4 där Caroline Strömberg, med två väldresserade schäferhundar i sällskap tar emot oss.

- Jag kan inte berätta så mycket om gården, säger Caroline. Jag har bara ägt den sedan 2019. Förr bodde här fyra bröder Olle, Uno, Nils och Sven Franzén. Den siste överlevande var Sven.
De här bröderna var till största delen skogsarbetare och oerhört arbetsamma. De grävde själv hela grunden till sitt hus för hand. Själv bor jag i Önnarp och hyr ut huset.
- Det är jag som hyr här, säger Magnus Sjögren och träder fram på arenan. Jag arbetar som präst i Nässjö och trivs utmärkt i huset. Här på landet och mitt i naturen samlar jag kraft, styrka och inspiration till min prästgärning.

Sista stoppet på vägen är Högaholmen 5 där Karin och Mats Josefsson bor. Flaggan vajar för kvällsbrisen och trädgården lyser av blomster och olika grödor. Huset ligger vackert i en sluttning och på gårdsplan driver Mats ett sågverk. Allt tyder på ett genuint intresse för skog, mark, ordning och reda. På gårdens undantag bor också Sven Josefsson, Karins far, där han har ett eget litet paradis med en stor altan i söderläge.

Karin klättrar upp på en stor grushög och Mats fattar post vid sidan om.
- Här bor vi! Vi har 1/8 mantal vilket innebär 25 ha, berättar Karin, därtill har vi både får och höns.
Karin fortsätter och går in på en mer detaljerad skildring av hur Laga Skifte gick till. Bland annat kunde det stå att den utflyttade fick ta med sig så många fruktträd han kunde eller också äga rätt att skörda dem under tre år.
Pappa Sven anslöt och myste förnöjt då han lyssnade till Karins väl förberedda anförande.

Mats och Karin bjöd därefter in alla besökarna till sin trädgård där det fanns sittytor överallt. Det var lummigt eller soligt vilket man valde. Den medhavda fikakorgen kom fram, kaffet hälldes upp och man kunde höra hur samtalen bjöd in till diskussioner, minnen och nya bekantskaper. Överallt såg man tecken på Mats uppfinningsrikedom och folk påtalade:
- Mats! Ja, han är en riktig "Tusenkonstnär".
Jan-Sivert avslutade Byvandringen genom att kalla fram Berndt, Kenneth, Karin och Caroline och tacka för all intressant information som de delat med sig av samt därefter överlämnade han en Hembygdsmugg.