Nu gallras det i hembygdsparken

01.02.2024
Nu syns den gamla linbastun – igen.
Nu syns den gamla linbastun – igen.

Hembygdsparken på Nyholmsberg får nu en behövlig uppfräschning. Bland annat tas gamla halvruttna träd bort.

Hembygdsparken innehåller många och stora träd. En del av dessa har blivit för stora eller för gamla. 

– Vi har under en längre tid haft behov av att gallra bort en del träd som stått för tätt, säger ordföranden  Magnus Rydholm.

Nu är arbetet igång och har kommit mer än halvvägs. 

– Vi har en bra dialog med markgrannen som också tar ned träd på sin mark. Förr kunde man se horisonten mot Buggeryd uppe vid scenen. Men efterhand har träd växt upp och blockerat blicken från att sträcka ut. Vi hoppas att man nu i alla fall delvis ska kunna få tillbaka den fina utsikten. 

Därtill har det gallrats. En del träd har stått för nära varandra. Andra träd har varit halvruttna.

– Några stora granar som fanns nära landsvägen var riktigt dåliga. Det var tur att vi fick bort dessa. De kunde blåst ned över vägen.

Kvar finns ytterligare några träd som ska fällas i sluttningen i sydväst, bortom parkeringen. Hembygdsföreningen har fått hjälp av Lars Andersson i Ulvstorp som gör jobbet. Han både fäller och ska transportera bort stockar och ris.

– Just nu ligger det nedsågade träd lite här och var i parken. Men dessa ska tas bort inom en snar framtid  – och det ska även alla grenar och ris. Alla besökare får ha lite överinseende med detta tills arbetet är klart. 

– I slutet av april, när vi har en arbetsdag i hembygdsparken, får alla komma och hjälpa till att göra parken fin inför sommaren. Det är en av de trevligaste och roligaste aktiviteterna, tycker jag. Alla är välkomna och man jobbar efter sin förmåga. Orkar man inte jobba, så kan man vara med och fika. Det är ju som bekant också en uppgift som måste utföras, säger Magnus Rydholm.