Protokoll avslöjar hur handlarna organiserade sig

27.12.2019

Allting som ger kunskap om Sandsjö sockens historia tas mer än gärna emot i Sandsjö hembygdsförening. Detta visste Lena Jonsson, Solna och brodern Per, när de hittade protokollen från när Sandsjö Handlarförening bildades 1909.

Lena Jonsson, med rötter i Bodafors, är dotter till den välkända handlaren Karl-Axel (KAJ) Jonsson. Han drev under många år affären Josefsson och Jonsson. Det gamla butiksnamnet kom från två av de tidiga ägarna – Lenas farfar – Emanuel Jonsson och hans svåger Albert Jonsson.

- Jag och min bror gick igenom ett gammalt kassaskåp efter pappa. Det var mest gamla kassaböcker, men också den här, berättar hon och håller fram en anteckningsbok.

Boken innehåller protokoll från Sandsjö Handlarförenings bildande. Därför hörde hon av sig till Hembygdsföreningen och frågade om den var intresserad. Självklart var föreningen intresserad.

- Man kan inte spara på allting, men vi tyckte detta var intressant. Det är ju synd om sådant här försvinner, säger hon.

Boken kommer att förvaras på Hembygdens hus. I protokollen kan man läsa att avgiften var på fem kronor och att handlarna anslöt sig till Sveriges minuthandlarförening. Minuthandlare är ett äldre ord med samma betydelse som detaljhandlare.

Det andra mötet hölls 1 maj 1909. Då kan man läsa att snus och tobak ej ska utlämnas till minderåriga, samt att ost och smör endast ska få säljas i Charkuteriaffärer.

Har ni saker, handlingar, bilder eller andra saker som har en koppling till Sandsjöbygden? Hör gärna av er. Föreningen kan vara intresserad av att få ta kopior eller ta emot gåvor.

Magnus Rydholm