Nyheter i hembygden

Personal på "Svenska Möbel" under disponent Ivar Sandstedts ledning någon gång på 1930-talet.
Personal på "Svenska Möbel" under disponent Ivar Sandstedts ledning någon gång på 1930-talet.

Bodafors – en gång Nordens Möbelmetropol

När oktobermörkret slöt sig runt Hembygdens Hus i Bodafors samlades ett 60-tal intresserade besökare för att lyssna till hur en gång bygdens söner, på kort tid, förvandlades till skickliga och stolta yrkesmän. Berättelsen om hur möbelsnickarna för länge sedan byggde sitt samhälle stod på programmet denna kväll.

Sandsjö Hembygdsförening bjöd in till invigning av en snickeriutställning som består av en komplett uppbyggd arbetsplats så som den en gång framträdde på den gamla A-fabriken i Sandsjö Stationssamhälle.
Under Karin Salanders ledning har arbetet, med gott stöd av frivilliga, framskridit och med några väl valda ord berättade Karin om miljö, redskap, arbetsmetoder och jämförde med dagens maskintillverkning. Hon förklarade utställningen invigd och rekommenderade alla att vandra igenom den och använda alla sina sinnen för att insupa atmosfären genom bilder och texter som finns uppfästa på väggarna.

Därefter visade Rolf-Krister Bergström, med hjälp av Sven Danielsson och Mats Eriksson, ett bildspel under rubriken "Vilka byggde Nordens Möbelmetropol?"
- När ångloket Prins August 1864 tuffade in på Sandsjö station och bröt ny mark i obygden så öppnades portarna för ett samhällsbygge. Då spiksmeden Hägg började pinnstolstillverkning med hjälp av Emåns vattenkraft blev folk lönearbetare och då John Zeinwoldt byggde AB Svenska Stol- och Möbelfabriken och därmed, på 15 år, utökade antalet anställda från 50 till över 300 så var samhällsbygget igång. Bondpojkar lärdes upp till möbelsnickare, bildade familj, byggde enkelstugor, skapade skola, sjukstuga, kyrkor, föreningar och ett Folkets Hus. Handelsmän byggde affärslokaler och en detaljplan över orten skapades varvid samhället fick struktur, började Rolf-Krister sitt anförande.

Naturligtvis framkom profiler, som i uppbyggnadsskedet haft stor betydelse. Axel Hägg, John Zeinwoldt, Aron Ljunggren som industribyggare, men också arbetsledare som verkmästare Nils "Mäster Gråskägg" Rosenqvist liksom sandsjösonen disponenten Ivar Sandstedt, fick sin beskärda del av uppmärksamheten.

Åhörarna fick också ta del av ett flertal utbrytare, som efter Storstrejken 1909 startade eget. Det var bl. a. A. Edvin Karlssons Möbelfabrik, C. A. Nyqvists & CO samt Gustav Wendahls Möbelfabrik.
En särskild granskning fick de möbelsnickare som bröt sig loss från "Den stora Fabriken" efter strejken och blockaden åren 1919–20 och då konstituerade och själva byggde AB Sandsjö Möbelfabrik som ett kollektiv med en egen insats på fyra aktier à 500 kronor.

Allt detta kompletterades med tidsenliga foton ur Hembygdsföreningens digra arkiv. Sven Danielsson bidrog med pikant personalia och Mats Eriksson berättade om tillverkning, ritningar och kända arkitekter bl. a. Bertil Fridhagen.

Den månghövdade publiken interagerade under visningens gång med berättelser och många, både roliga och intressanta historier spelades upp inför öppen ridå.

Efter en och halv timme var det dags för kaffe och hembakta kakor och under livliga diskussioner fortsatte kvällen i alla husets utrymmen.
Till avslutning delade Hembygdsföreningen ut en sammanställning och dokumentation kallad "Bodafors Möbelfabrik A-fabriken" till alla besökarna. Den gjordes 1984 och är en mycket intressant skrift och historik över Svenska Möbelfabrikens verksamhet och dess personal.

Karin önskade alla en fortsatt trevlig kväll och inbjöd till Öppet Hus lördagen den 9 november då årskalendern kommer att bjudas ut till försäljning.

Text o foto:
Rolf-Krister Bergström

Jag stod en tidig morgon vid Sandsjöns sanka strand,
och solen lyste ner ifrån horisontens gröngrå rand.
Jag stod vid Sockenmagasinet, som stått i sekel två,
och
taket det var nylagt med vindskivor också.

Sprittande toner och glad musik strömmade ut över det grönskande Nyholmsberg, som stod där i all sin sensommarprakt. Bänkar var framsatta, gräsmattan nyklippt och kaffebordet dukat. Allt var redo för att ta emot kvällens publik och så klev Magnus Rydholm upp på scenen:
- Hjärtligt välkomna allihop till kvällens Allsång på Nyholmsberg!

Sandsjö Hembygdsföreningen samarbetar med Studieförbundet vuxenskolan. I höst finns det många kurser om släktforskning. Kurser finns i såväl Nässjö, Sävsjö som Vetlanda.

Medan kvällssolen sakta dalade i väster samlades en 50-hövdad skara framför Allianskyrkans byggnad i Sandsjöfors för att välkomnas av Sandsjö Hembygdsförenings ordförande Magnus Rydholm.

En solig majdag parkerar jag mig i solstolen, sätter kepsen på huvudet och solglasögonen på näsan. Jag har fått Jan Guillous senaste bok, Eventuellt uppsåt…, från Bodafors bibliotek och njuter nu i lugn och ro av denna litterära stund med havets vågbrus i bakgrunden.
Då jag närmar mig slutet av boken hajar jag till då jag plötsligt...

- Hembygd är där man bor, oavsett varifrån man kommer, oavsett ålder, yrke, utbildning eller intressen. I vår tid bor de flesta inte på samma plats hela livet. Vi får flera hembygder. Men den allra viktigaste är den där vi just nu bor, och som vi delar med alla andra som bor på samma ställe.
Så här inledde Sandsjö...

Välkomna till en musikfylld eftermiddag i Hembygdsparken på Nyholmsberg. Då får vi besök av Femtinge teater som spelar Jukebox.

Varje vår behövs en uppfräschning av hembygdsparken. Grenar, löv och slyt ska städas bort, bänkar och bord ställas fram. En liten men aktiv grupp fick en mysig arbetsdag lördagen 22 april där man fick både kratta och skratta.

Våren anländer till Berget

Nu röjer vi på anrik mark där fordom Ahnfelts sånger fyllde bergets rymd,
och träd har mejats grundligt ner och ingen byggnad är nu längre skymd.
Hell Dig Du gamla berg då kasar tändes för att varna bygden,
och då Jungfru Glosa i lömska lönndom sålde starka brygden.

Nu minns "De gamle" de underbara da´r då Gunde excellerade sin Torparvisa,
men ännu vittnar "Knektastugan" om torparens liv, det fattiga, oändligt envisa.
Vi rustade för våren och konstaterade att träd har fällts för att få luft och ljus;
och nyfiket vi synade vår trogna grävling och sen vädrade vi var bod och hus

I Hembygdsparkens hägn bland sippor vita liksom blå,
där savar stolta björkar med stammar vitmenade och grå.
Dit kom vi alla redo med räfsor, arbetslust och gott humör,
solen stod i öster och strålade på en och annan glad flanör.

Så hördes plötsligt Hannas röst: - Nu är kaffet här och bullen är serverad.
Vi slog oss ner på lugn och solig plats, som var av Bomans Bod flankerad.
Vi njöt av utsikten från det gamla mytomspunna Nyholmsberg,
och ställde upp för festligt foto framför scenkulissens färg.

Så är säsongen inledd för tal, för sång och flaggans hissande i topp.
Ett år har åter gått och alla här, vi gläds, åt att ännu få följa i dess lopp.

VÅRSTÄDNING PÅ NYHOLMSBERG
VÅRSTÄDNING PÅ NYHOLMSBERG