Nyheter i hembygden

INTRODUKTION AV "SNICKERIET"

INTRODUKTION AV HEMBYGDSFÖRENINGENS "SNICKERI"

Karin Larsson-Salander hade inbjudit alla snickarglada hembygdsvänner till en stunds trevlig samvaro och introduktion av föreningens lilla fina snickarverkstad på tomten vid Hembygdens Hus.

Lokalen inrymmer troligen allt vad en inbiten hobbysnickare behöver för att förverkliga sina drömda alster. Här finns bandsåg, rikt- och planhyvel, justersåg, pelarborrmaskin, band- och kantslip, arbetsbänk, limknektar samt ett välutrustat skåp med handverktyg. Lägg därtill ett bord med fyra stolar och en tillhörande kaffebryggare, så kan det väl inte bli annat än trevligt att vistas i denna lokal.

Dock, betonar Karin, sker allt arbete på egen risk och med största aktsamhet om lokal, maskiner och övrig utrustning. Alla betalande medlemmar har tillgång till lokalen och kan hyra den genom Pias försorg.
Det är Sandsjö Hembygdsföreningens önskan och förhoppning att "Snickeriet" ska bli till glädje och nytta för alla intresserade och att det ska kunna bidra till att bevara och utveckla den gamla goda snickeritradition som hela Sandsjöbygden är känd för.

Riktlinjer
För dig som vill nyttja snickeriet
- Du ska ha erhållit en introduktion av föreningens snickeriansvariga innan du får använda några maskiner eller verktyg i snickeriet.
- Allt snickeri sker på egen risk. Hembygdsföreningen har inget ansvar vid skador.

-Ta inga risker! Du kan skada både dig själv och förstöra utrustningen.

- Använd alla tillgängliga maskinskydd och personlig skyddsutrustning såsom skyddsglasögon & hörselkåpor.
- Använd alltid inkopplad spånsug, eller koppla på grovdammsugaren till de maskiner/handmaskiner som dammar och skräpar.
- Kontakta snickeriansvarig (Karin Larsson-Salander) direkt om du skulle märka att någon maskin strular eller att något verktyg gått sönder.
- Målarfärg får inte användas i snickeriet.
- Lämna snickeriet i toppskick! Städa noga, sopa maskiner, bänkar och hela golvet. Lägg var sak på rätt plats. Slipa verktyg, om de blivit slöa.

Vem äger tillträde?
Endast medlemmar och deras barn har tillgång till snickeriet.

Medlem:

  • Pris per dag: Vuxen 100: - (Under 18 år gratis i sällskap med vuxen)
  • Medlemmar som gör en arbetsinsats för föreningen har fri tillgång till snickeriet.
  • Bokning sker via telefon 070-370 27 55 eller mail sandsjohembygdsforening@hotmail.se
  • Nyckel hämtas och lämnas i Hembygdens hus under ordinarie öppettider, eller på annat avtalat sätt.
  • PROMENAD i "GAMLA STA`N"

Pennorna slipas för stordåd
Pennorna slipas för stordåd

Bodafors kärna av byggnader består av gamla anrika sekelskifteshus i s.k. Schweitzerstil och delvis renoverade och påbyggda enkelstugor för att inte tala om alla stolta träfasader som idag har fått skatta åt förgängelsen. Denna mix av byggnation hade denna lördagseftermiddag lockat ut folk till en stilla promenad.

Sandsjö Hembygdsförening inbjöd Bodafors invånare till en tipspromenad med miljöer, hus och diverse profiler som tema. Med start i hembygdens Hus samlades vandrare för att anträda färden.
Via Rapps smedja, Bodafors Kyrka och det forna Järnvägscaféet fortsatte marschen längs Köpmannagatan och Kapellgatans Emåkyrka där man sedan tog sig till Torget och därefter tillbaka till Hembygdens Hus.
Många intressanta frågor kom att ventileras under promenadens gång. Vilken aktivitet bedrevs i "Björnbergska Huset"? Är den där ståtliga byggnaden verkligen Salemkapellet? Var låg den där Caltex-macken någonstans? Vad var det som "Jungfru Glosa" langade ut i den lilla luckan? Vilken bodaforskonstnär hade målat den vackra tavlan?
Ja, folk undrade och funderade och allra bäst lyckades Annika och Rolf Gustafsson, som samlade ihop 10 poäng och därmed erhöll betyget: Suverän och mycket kunnig i Bodaforsiana.
På tredje plats kom Gunilla Knutsson med 9 poäng vilket tydligt visar att hon besökt många utav hembygdsträffarna.

- Detta var roligt! När kommer nästa tipspromenad? löd frågan.
- Vi är inga bodaforsare, men vi har lärt oss en hel del genom promenaden. Tack för det! Dessutom var den precis lagom lång.
- Jag kände väl igen Rostedts gamla affär. Vi handlade alltid charkvaror där, sa en infödd bodaforsare vid målgång.

Efter att alla hade gått i mål, prisutdelning skett så packade Karin Larsson-Salander och Rolf-Krister Bergström ihop alla skyltarna och summerade aftonen med att räkna in de tacksamma och positiva kommentarerna och lovade att återkomma vid något senare tillfälle för en ny stadsvandring.

PUBLIKFEST I HEMBYGDENS HUS

På Vårdagjämningens afton fylldes Hembygdens Hus i Bodafors till absolut sista plats med förväntansfulla besökare. Det var en kväll då luften andades vår och i det gamla anrika huset steg det glada sorlet mot taket.

Sandsjö Hembygdsförening hade bjudit in för en hommage till bodaforsfotografen Olof Franssons ära. Kvällen inleddes med ett bildspel av Rolf-Krister Bergström, där han berättade om Olofs karaktär och mångfacetterade förmågor som professionell yrkesfotograf.

Därefter tog Sven Danielsson vid och körde igång en film, som Olof hade spelat in år 2002. I en stor och mäktig nedcabbad blå amerikanare tog Clarence Engborg Olof runt på Bodafors gator och på en mängd platser stannade de och Olof filmade inslag från det dagliga livet i Bodafors.
Besökarna fick följa med och träffa "Kalle Kola" i Wickströms Järnaffär, höra Lars-Einar Rostedt berätta om sin farfar, höra släggslagen ifrån Rapps smedja, lyssna till ungdomars sång och musik på Folkets Hus, se knattar lira fotboll på Emåvallen, höra hammarslagen ifrån Lars-Göran Larsson i smedjan och mycket, mycket mer.

Redan under det inledande bildspelet höjdes igenkännande röster och under filmens gång fick publiken se och höra nu avlidna bodaforsprofiler prata och se ungdomar som nu vuxit upp och bildat egna familjer. Ja, det var glädjemöten och belåtna och roade miner under mest hela visningstiden.

Publiken tackade Olof Franssons minne med en kraftig slutapplåd.

Efteråt hade kaffepersonalen under Ing-Britt Johanssons ledning dukat fram hembakat bröd och nybryggt kaffe. Besökarna spred sig i byggnaden och överallt hördes glada röster och en gemytlig samvaro spred sig i de forna sjuksalarna.
- Detta måste ni göra om! Det är jätteroligt att se och minnas från förr i tiden, löd många kommentarer.
- Kan ni inte köra filmen om "Olle Monark" i repris, bad en annan.
- Det är ju fantastiskt kul att få komma hit och träffa en mängd gamla bekanta som vi inte har sett på många, många år, löd kommentaren från en som hade kommit "utsocknes" till.
Många personer dröjde sig kvar och stod i klungor och såg ut att trivas, för skratt och glädjefyllda utrop kunde höras långt in på senkvällen.

Föreställningen gav förutsättningar för att föreningen säkerligen får lova att snart organisera en ny filmafton i minnenas tecken och åter låta besökarna vandra längs "The Memory Lane".

Text o foto: Rolf-Krister Bergström

öö

Caféer i Sandsjö socken
Tidigt insåg människor att man behövde samlingsplatser i de civiliserade samhällena. När kaffet kom till Europa startade en cafékultur, som spred sig som ringar på vattnet. Från Wien, Paris, Berlin och Köpenhamn kom den så småningom även till Sandsjö Station, "Möbelrikets Mecka" i Norden.

Bilder väcker liv och rörelse i människors tankebanor. Detta hoppas Sandsjö Hembygdsförening kunna bidraga med genom sin nytryckta Årskalender för 2023.

Den ena bilen efter den andre svängde denna grådisiga afton in på Snickargatan i Bodafors och parkerade på grusplanen framför Hembygdens Hus. Från sidogatorna strömmade folk till och prick klockan arton var varje sittplats fylld av förväntansfulla gäster.

FILMAFTON

19.10.2022

Alltifrån Häggs pinnstolsfabrik till C-fabrikens exklusiva möbeltillverkning har Bodafors varit känt för sitt stora hantverkskunnande och sina många gånger mycket smarta idéer inom tillverkningsprocesserna.
Georg Johannesson har själv varit en av hantverkarna, därtill en mycket hängiven vän av sin hembygd, Sandsjö socken.
Under årens lopp har...

- Den förste oktober 1864 öppnades omvärldens portar för den nya orten, Sandsjö Stationssamhälle. Den dagen kom ångloket Prins August tuffande upp i stigningen från Sävsjö och möttes av jublande, men också väldigt förundrade människor. Dessa stod parkerade runt det nybyggda stationshuset, "Palatset i Tassemarkerna". Idag står vi vid samhällets nav...

Med strålande sol och ljumma vindar hälsade Ingegerd Tyreskog ett 40-tal besökare välkomna till Smålands största by, Rödja, belägen i Norra Sandsjö socken.

Mörka regnmoln vandrade i periferin runt Nyholmsberg under lördagseftermiddagen. Bergstoppen klarade sig emellertid ifrån nederbörd och välkomnade istället glatt det trettiofemtal besökare som letade sig upp för den gamla välkända stigen mot toppen.

- Länge leve Livet - lust att leva! hälsade Norra Sandsjö kyrkokör den månghövdade publiken som tagit plats under den blågula fanan. Det var folkfest på anrika festplatsen, Nyholmsberg.
Uppför den branta stigningen strömmade besökare till för att delta i den sprakande festen, som bestod i att fira vårt älskade fosterland.

På årsstämman i april tog föreningen beslut om att mål för framtiden och vilken förening Sandsjö hembygdsförening ska vara.